Alhamdulillah,
Syukur ke hadrat ILAHI Johor tak banjir teruk macam tahun2 sebelum ni. Dulu (2011)
pernah gak post entry pasal banjir kat Segamat. My pray for those 2014 flood victim
& family. Kalau pikir pasal banjir ni, meremang menanges grateful worried semua
ada – mixed feeling. Oh ya, Alhamdulillah my best friend, Tini & family @ Kuala
Terengganu semua selamat; banjir paras lutut effect bahagian dapur rumah
dia jek. My officemate yang bersanding (belah perantin lelaki) kat Kelantan masih stranded kat sana…
please be safe, Tiara dan suami dan
baby dalam perut tuh. Kawan UiTM, Tayu
a.k.a Aiman pon masih stranded kat Temerloh.
Ok2,
sepatotnya cherita pasal food review
kat JB kan?
Al-kisah
nya aku warga Johor yang TAKKK selalu ke JB. Segamat & JB sangat jauh woo. Terasa
dekat lagi Segamat dgn KL. FYI, Segamat ni UTARA Johor ye, kawan2. See…
Johor Maps |
Sangat
dekat dgn Pahang & Negeri Sembilan. Aku pernah lah ke Kota Tinggi dan Desaru sebab
ada relatives kat sana. Tapi Johor Bahru??? Hmmm well, 1st and 2nd
time masa Company & FAM trip last year. But since both trips were focusing
on USS, so I don’t have enough time to explore JB. JPO pon tak pernah jejak
kaki tau (pernah lalu jek *sadis betul*)
Jadi
nya, kali ni bersungguh-sungguh buat research. Siap print JB maps, setting waze
in advance, exit mana, toll berapa hengget, tanya kawan2 “mana
nak makan? mana, mana nak makan”
kat JB nih. Dorang suggest:-
1) ZZ Mee Rebus Tulang, belakang
Hospital Sultanah Aminah (pondok-pondok)
2) Seafood Senibong
3) Stulang – Seafood and Murtabak Cheese
4) Bubur No.1, Taman Sentosa
5) Restoran Singgah Selalu, Danga Bay
6) Damai Village, Kg Danga (makan dalam
kapal add RM30)
7) Firefly Boat Restaurant, Desaru
Dalam
list atas tuh, satu jek yang aku pergi which is Bubur No.1 Taman Sentosa. And highly recommended; for those
yang tak kesah pasal tempat la sebab gerai ni tepi jalan jek.. Landmark
: Plaza Sentosa. At first, aku ingatkan
Bubur ni dijual di dalam kedai makan. So, masa terpandang deretan gerai-gerai
tepi jalan tu aku ingatkan “eh ada pasar
la”.. hohoho itu bukan pasar. Itu lah tempat yang ku cari-cari selama ini. Parking
boleh full sepanjang Jalan Sentosa
tuh. Mesti sedap nih. Memang sedap pon! Ada banyak giler gerai, and of course
bukan semua jual Bubur jek. Ada macam2, tapi semua memang pasang trademark “No.1”
tuh. Char Kuey Teow No.1; Kerang Bakar No.1; Satay No.1 etc. Ada kakak2 &
abang2 yang bagi service tip-top which is service carikkan meja untuk anda. Even
though datang dalam 30-50 orang… no hal punya, dorang boleh susun meja kerusi on
the dot. Thorrbaaiikkk! Kitorang noticed ada 2 gerai yang jual bubur nasi No1,
tapi kitorang try gerai yang ramai orang which is yang kat tengah2 (lagi satu gerai kat hujung skali). 1st time,
kan… so we don’t have any idea system kat situ camne. Kitorang order set Bubur Nasi dan Kerang. Within
5minutes time, kitorang dah dapat Set Bubur tu – cepat nyer! It comes with one
big bowl of hot porridge, half-plate
of Kangkung goreng yang sangat
sedap, another half-plate of Ikan Bilis
goreng (pon sedap), my favourite Lobak Masin, kacang and other dressing (aku dah lupe);
tengok la sendirik!
Kerang
tu kena tunggu lagi 15mins baru dapat. Tak kesah, janji masak. Bubur Nasi tu RM5/set; Kerang tu pon dalam RM5/plate.
Sedap sangat, ngencis (Bahasa Jawa)
pulak tetibe! Huhu. Oh ya, bubur yang dia serve tu sangat-sangat panas; bagi
yang gelojoh (macam aku) sila berhati-hati ye =)
nampak tempting tak? ini Ikan (ikan ape?? ntahla) Masak Asam Pedas kat Restoran Asam Pedas Kong Kong kat No13, Jalan Serangkai 5, Taman Bunga Raya, Pasir Gudang, Johor. Landmark : Kip Mart Masai. Location, tak jauh dari Bandar Seri Alam. Bukak dari 11pg sampai 9mlm. as Johorean, aku memang suka asam pedas. yumyum! kedai dia simple jek, shop lot. so, parking is not an issue here. yang penting.. SEDAP! bon appetit~~
next one is Kacang Pool.. Pernah dengar tak? aku ngaku aku tak pernah dengar nama makanan ni. tapi kakak aku cakap dia pernah makan masa kat Singapore. Kacang Pool tu camni rupa dia:
aku tanya kakak yang jual kacang pool ni, dia cakap kuah tu ada isi daging lembu halus2. tu jek dia bagitau. ok, fine.. maybe secret recipe sangat. takpelah, tak paksa. pastu dia letak hirisan bawang merah, cili & limau nipis. letak telur mata kat atas tu & makan bersama roti bakar yang amat tebal. well, aku tak pernah makan kacang pool sebelum ni... dan aku tak suka sangat. sorry, aku bagi 2 bintang je. feeling dia macam makan roti dengan sardin, tapi tukar dgn daging. maybe aku yang tak reti camne nak gayakan makan kacang pool ni kot, koyakkan roti cicah2 kat kuah tu or koyakkan roti byk2 gaulkan dgn kuah. some said, sedap kalau makan dgn ABC. really?
Kacang Pool ni aku makan kat Kacang Pool Haji, Larkin Medan Selera sebelah Balai Bomba. Kalau lalu Jalan Tun Abdul Razak tu memang boleh nampak la foodcourt tu kat tepi jalan. Opens daily, up till midnight. Harga... semangkuk RM5 kalau tak silap.
Kacang Pool ni originally from Egyptian recipe, also known as Ful or Foul Medamas or Mudammad. Ful or Foul tu sounds macam Pool. Actually Kacang Parang (dalam bahasa Melayu nye). those who has G6PD deficient cannot eat this Kacang pool. boleh musnahkan sel darah merah or hemolytic phase and will cause anemia, kuning, kencing darah, pucat etc. sumber dari kawan yang hebat pasal bab2 kesihatan. ape2 pon, jaga mengambilan makanan anda ye.
yang ni bukannye aku nak recommend, pasai pa...? pasai mahaii boleh tahan! la ni mai restaurant ni sebab location depa senang nak jumpa. nama kedai ni Grand Bayview, Danga Bay. betui2 kat tepi jalan raya, confirm boleh nampak landmark lobster besar depa tuh. 8orang punya makan dalam RM300++. tak dinafikan kami order macam2 jugak, order makan ikan siakap + tomyam seafood + butter prawn, sayur kangkung & kailan and fruit juices. in term of the taste, aku boleh bagi 3* ja.
next one is Kacang Pool.. Pernah dengar tak? aku ngaku aku tak pernah dengar nama makanan ni. tapi kakak aku cakap dia pernah makan masa kat Singapore. Kacang Pool tu camni rupa dia:
aku tanya kakak yang jual kacang pool ni, dia cakap kuah tu ada isi daging lembu halus2. tu jek dia bagitau. ok, fine.. maybe secret recipe sangat. takpelah, tak paksa. pastu dia letak hirisan bawang merah, cili & limau nipis. letak telur mata kat atas tu & makan bersama roti bakar yang amat tebal. well, aku tak pernah makan kacang pool sebelum ni... dan aku tak suka sangat. sorry, aku bagi 2 bintang je. feeling dia macam makan roti dengan sardin, tapi tukar dgn daging. maybe aku yang tak reti camne nak gayakan makan kacang pool ni kot, koyakkan roti cicah2 kat kuah tu or koyakkan roti byk2 gaulkan dgn kuah. some said, sedap kalau makan dgn ABC. really?
Kacang Pool ni aku makan kat Kacang Pool Haji, Larkin Medan Selera sebelah Balai Bomba. Kalau lalu Jalan Tun Abdul Razak tu memang boleh nampak la foodcourt tu kat tepi jalan. Opens daily, up till midnight. Harga... semangkuk RM5 kalau tak silap.
Kacang Pool ni originally from Egyptian recipe, also known as Ful or Foul Medamas or Mudammad. Ful or Foul tu sounds macam Pool. Actually Kacang Parang (dalam bahasa Melayu nye). those who has G6PD deficient cannot eat this Kacang pool. boleh musnahkan sel darah merah or hemolytic phase and will cause anemia, kuning, kencing darah, pucat etc. sumber dari kawan yang hebat pasal bab2 kesihatan. ape2 pon, jaga mengambilan makanan anda ye.
yang ni bukannye aku nak recommend, pasai pa...? pasai mahaii boleh tahan! la ni mai restaurant ni sebab location depa senang nak jumpa. nama kedai ni Grand Bayview, Danga Bay. betui2 kat tepi jalan raya, confirm boleh nampak landmark lobster besar depa tuh. 8orang punya makan dalam RM300++. tak dinafikan kami order macam2 jugak, order makan ikan siakap + tomyam seafood + butter prawn, sayur kangkung & kailan and fruit juices. in term of the taste, aku boleh bagi 3* ja.
p/s : by the way , my friend said ada satu kedai sup sedap kat Pasir Gudang, nama kampung tu dia dah lupa tapi tak jauh dari MMHE. nak pergi sana agak mencabar sebab banyak jalan berlubang2, tapi sup dia memang thorbaik! (kata dia lah), tambahan dia, orang queue panjang semata nak makan sup kat situ
No comments:
Post a Comment